-
Το καλάθι αγορών είναι άδειο!
Τα ρόδια είχαν πάντα μεγάλα διατροφικά οφέλη, αλλά μόνο αρκετά πρόσφατα οι επιστήμονες τα ανέβασαν στο βάθρο των πρωταθλητών των αντιοξειδωτικών μαζί με τα βατόμουρα και το πράσινο τσάι. Συνήθως, τα φρούτα χάνουν τις ιδιότητές τους όταν βγάλουμε το χυμό τους. Είναι όμως ενδιαφέρον ότι ο χυμός από το ρόδι διατηρεί τις ιδιότητες του ίδιου του καρπού, γεγονός που τον καθιστά μοναδικό.
Ο χυμός ροδιού έχει 75 θερμίδες και 16 γραμμάρια ζάχαρης σε μια μερίδα (½ φλιτζάνι). Αυτό όμως δεν είναι το ίδιο με τη ζάχαρη από τις "κενές θερμίδες" άλλων τροφίμων επειδή αυτή η φυσική ζάχαρη συνοδεύει και πολυάριθμες άλλες θρεπτικές ουσίες. Ωστόσο, εκεί όπου τα ρόδια πραγματικά ξεχωρίζουν είναι οι ισχυρές φυτικές ενώσεις, μερικές από τις οποίες έχουν σημαντικές φαρμακευτικές ιδιότητες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν δύο μοναδικές ουσίες στα ρόδια που ευθύνονται για τα περισσότερα από τα οφέλη που προσφέρουν για την υγεία: οι πουνικαλαγίνες , εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο χυμό και τη φλούδα. Ο χυμός ροδιού έχει βρεθεί ότι έχει τρεις φορές την αντιοξειδωτική δράση του κόκκινου κρασιού και του πράσινου τσαγιού Και το πουνικικό οξύ, γνωστό και ως έλαιο των σπόρων του ροδιού, που είναι ένας τύπος συζευγμένου λινολεϊκού οξέος με ισχυρά βιολογικά αποτελέσματα.
Τα οξειδωτικά βλάπτουν το ενδοθήλιο, προκαλούν φλεγμονή και σκληραίνουν τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, μια κατάσταση γνωστή ως αθηροσκλήρωση. Αυτό το φαινόμενο περιορίζει τη ροή του αίματος στην καρδιά και προκαλεί έμφραγμα. Ο χυμός ροδιού προσφέρει άμεση προστασία από αυτή τη διαδικασία.
Η περιεκτικότητα σε φρουκτόζη στον χυμό ροδιού βοηθά στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων σακχάρου στο αίμα, σε αντίθεση με άλλους χυμούς φρούτων. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχει μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικά στη μείωση των κινδύνων για την καρδιά που σχετίζονται με τον διαβήτη.
Δρα επί της ενδοθηλιακής επένδυσης των αιμοφόρων αγγείων για να προκαλέσει αγγειοδιαστολή, προλαμβάνοντας και αντιμετωπίζοντας με αυτό τον τρόπο την υπέρταση.
Η διαδικασία οξείδωσης στο σώμα δημιουργεί ελεύθερες ρίζες οι οποίες αποτελούν τους κύριους ενόχους στη διαδικασία εκδήλωσης καρκίνου. Ο χυμός ροδιού δρα απευθείας στα κύτταρα για να ξεκινήσει η διαδικασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου. Έχει βρεθεί σημαντική επίδραση στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη όταν καταλώνεται χυμός ροδιού τακτικά.
Βοηθά στην αποκατάσταση της υγείας του εντέρου και στη διαδικασία της πέψης. Η τακτική λήψη χυμού ροδιού με μέλι θα θεραπεύσει τον μετεωρισμό και τη δυσπεψία. Μελέτες δείχνουν ότι ο χυμός ροδιού είναι ευεργετικός για την υγεία του στομάχου και του ήπατος, ρυθμίζοντας έτσι το μεταβολισμό.
Τα αντιμικροβιακά συστατικά του χυμού ροδιού βοηθούν στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Η παρουσία παθογόνων στο στόμα μειώνεται επίσης στα άτομα που πίνουν χυμό ροδιού τακτικά.
Η παρουσία σιδήρου στο χυμό ροδιού βοηθά στην αποτροπή της ανεπάρκειας σιδήρου.
Ένας αριθμός ενζύμων που εμπλέκονται στην πρόκληση βλάβης στον χόνδρο των αρθρώσεων αναστέλλεται από το χυμό ροδιού.
Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε χυμό ροδιού μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης, μειώνοντας τις ρυτίδες και τις λεπτές γραμμές που προκαλούνται από τη συνεχή έκθεση στον ήλιο . Βοηθά επίσης στη διατήρηση της αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος και αποτρέπει την εμφάνιση κηλίδων. Έχει την ικανότητα να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης και βελτιώνει την υφή του δέρματος
Η τακτική κατανάλωση χυμού ροδιού ενισχύει τους θύλακες των τριχών που με τη σειρά τους εμποδίζουν την πτώση των μαλλιών, δίνοντας έτσι στα μαλλιά μια υγιή και λαμπερή εμφάνιση.
Αφήστε ένα σχόλιο